Poprzez działanie ultradźwiękami o niskiej częstotliwości wpływamy na powstanie zjawiska kawitacji. Wytworzona energia powoduje rozbicie komórki tłuszczowej, a uwolnione w ten sposób tłuszcze (wolne kwasy tłuszczowe i glicerol) są głównie transportowane przez układ naczyniowy i limfatyczny do wątroby, gdzie ulegają przemianie materii i stają się źródłem energii.
W ten sposób można przyśpieszyć efekt redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej z określonych obszarów, np. ud, pośladków, talii, bioder czy ramion.
Urządzenie do liposukcji ultradźwiękowej posiada również głowicę na podczerwień IR – ogrzewającą obszary poddawane działaniu ultradźwięków, co sprzyja „upłynnieniu tkanki tłuszczowej” i głębszemu wnikaniu fali ultradźwiękowej.
Połączenie tych dwóch bodźców sprawia, że efekty kuracji są bardzo widoczne a zabieg jest doskonałą alternatywą dla interwencji chirurgicznych.
Rezultaty serii zabiegów liposukcji ultradźwiękowej są porównywalne do tradycyjnej liposukcji, jednak nie powoduje ona takich niedogodności jak przy tradycyjnej metodzie, np. krwiaki, nierówności, ryzyko powikłań, czy długi okres rekonwalescencji.